O nas

Predstavitev kluba

Smučarski klub Ptuj deluje pod okriljem ZUTS-a Slovenije (ZVEZA UČITELJEV IN TRENERJEV SMUČANJA SLOVENIJE) in je tudi član SZS (SMUČARSKE ZVEZE SLOVENIJE). V Smučarskem klubu Ptuj skrbimo za usposabljanje naših članov, tako permanentno (seminarji), kot tudi z usmerjanjem in spodbujanjem k tečajem za pridobivanje strokovnih nazivov učitelj 1.,2. in 3. stopnje. Učitelji smučarskega kluba Ptuj skrbimo za popularizacijo smučanja, saj preko številnih tečajev in preživetih ur na snegu potrjujemo, da dober glas o kakovosti naših učiteljev in zadovoljstvu tečajnikov seže tudi preko slovenskih meja.

Učitelji smučarskega kluba Ptuj vsako leto potrjujemo svojo licenco v obliki strokovnega seminarja, ki poteka pod strokovnim vodstvom demonstratorja iz Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, kjer nadgrajujemo svoje znanje in ga kasneje na tečajih prenašamo na mlade smučarje.

Cilj smučarskih tečajev in tečajev deskanja na snegu je, da otroke naučimo in seznanimo z novo tehniko smučanja in deskanja, ki jo učitelji Smučarskega kluba Ptuj podajamo na strokoven, zanimiv in igriv način. Smo zagovorniki kvalitetnega dela, zato naši tečaji potekajo v majhnih in homogenih skupinah, kar omogoča lažje učenje, bolj individualen pristop k posamezniku, ter vzpostavitev pristnega odnosa med tečajnikom in učiteljem.

Aktivnosti, ki jih organizira smučarski klub Ptuj

Predsezonski seminar za učitelje smučanja, vrtec na snegu, tro-dnevni vikend tečaj za mladino in odrasle, tečaj bordanja, božično-novo letni prevozni tečaj, prevozni tečaj v času zimskih počitnic, veleslalomske tekme za podjetja, člane SK Ptuj ter šole, skiopening, informativne dneve za starše in otroke ter ljubitelje smučanja in bordanja, strokovne seminarje za kader ter zaključni teniški turnir SK Ptuj.

Zgodovina kluba

Smučarski klub Ptuj je bil ustanovljen leta 1980 z osnovno nalogo omogočiti najširšemu delu občanov, od cicibanov do starejših rekreativcev aktivno zimsko rekreacijo. Njegov prvi predsednik je bil g. Andrej Kovač.

Kako veliko je bilo zanimanje za zimski šport na Ptuju, povedo podatki, da je v letu 1984 tečaj za sodnika alpskega smučanja opravilo 21 članov, do leta 1986 pa je smučarski klub Ptuj imel že 18 vaditeljev smučanja.

Visoke cene in vse težje dostopna smučarska oprema so bile povod za organizacijo sejma Zima-šport, ki ga SK Ptuj prireja vse od leta 1975 in je za ljubljanskim najstarejši v Sloveniji.

SK Ptuj je v tistem obdobju organizirali tudi večdnevna zimovanja na Bjelašnici, Jahorini, Platku, kot tudi enodnevne smučarske izlete, vrtec na snegu in malo šolo na snegu. Še posebej ponosni pa so naši stari člani na ogled zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 in ogleda svetovnega prvenstva v Bormiu leto kasneje, kjer so družno s Ptujskimi kurenti spodbujali naše tekmovalce.

Med ostale aktivnosti, ki so jih v SK Ptuj takrat organizirali sodi tudi organizirana rekreacija oz. športne sobote za člane kluba, ki so potekale v športni dvorani Mladika. Vsako zimo so prirejali tudi občinsko prvenstvo v veleslalomu, vrtec na snegu pod ptujskim gradom, mala šolo na snegu, ki je potekala na Vidmu in Rabelčji vasi, izpeljali so tudi vrsto enodnevnih smučarskih izletov (Krvavec, Rogla, Vogel, Kanin, Soriška planina, Kope..), ter vrsto let spodbujali naše smučarske skakalce v Planici.

V sezoni 95/96 je bil na čelo SK Ptuj izvoljen nov predsednik Marko Lah, ki je predsedoval vse do leta 2005.

Tudi v tem obdobju so v SK Ptuj nadaljevali s tradicijo smučarskega sejma, organizirali so kadrovske tečaje za pridobitev naziva učiteljskih stopenj, kjer je izpit za učitelja smučanja opravilo preko 30 mladih smučarjev. Prav tako so v času zimskih počitnic potekali prevozni smučarski tečaji na Arehu in na Rogli. Ob ugodnih vremenskih razmerah, so učitelji SK Ptuj za najmlajše izpeljali tudi vrtec na snegu pod ptujskim gradom. Za izobraževanje svojih učiteljev, pa je smučarski klub Ptuj vsako zimo organiziral smučarske seminarje, ki so v vseh teh letih potekali na smučiščih Vogel, Krvavec, Cerkno, Moena…